Måltidskasser leveret til døren I dag
De bedste måltidskasser
samlet et sted

Herunder finder du de bedste måltidskasser lige til døren.
Med en måltidskasse får du en sund, lækker og varieret kost,
uden at det skal være besværligt.

Søg efter måltidskasse

Undersøgelse finder en stærk sammenhæng mellem plantebaseret kost og reducerede kolesterolniveauer

0 w, tags: kost forbundet med lavere - images.unsplash.com

Af Nick Nørgaard  2 juni, 2023

En nylig undersøgelse offentliggjort i European Heart Journal viser, at det at omfavne en vegetarisk eller vegansk kost er forbundet med lavere kolesterolniveauer.

Undersøgelsens resultater tyder på, at plantebaseret kost kan reducere syv procent i det samlede kolesterol, ti procent i LDL-niveauer og et bemærkelsesværdigt fald på 14 procent i apolipoprotein B. Mennesker, der overholder disse kostmønstre i mindst fem år, kan opleve en reduceret risiko for kardiovaskulær (hjerte) sygdom.

Lipoproteiner er små partikler, der består af fedtstoffer og proteiner. Disse partikler bærer kolesterol og triglycerider i vores kroppe.

Der er forskellige typer lipoproteiner, såsom high-density lipoprotein (HDL), kendt som “godt” kolesterol, som hjælper med at beskytte mod hjertesygdomme. På den anden side kan low-density lipoprotein (LDL), ofte kaldet “dårligt” kolesterol, øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme, når de er til stede i overskud.

“Hjerte-kar-sygdomme er stigende på verdensplan,” siger studiets medforfatter Ruth Frikke-Schmidt, M.D., Ph.D., souschef på Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet.

“Rettidig forebyggelse af at få højt kolesteroltal er altafgørende, fordi højt kolesteroltal er en direkte årsag til hjerte-kar-sygdomme.”

Hvordan vegetarisk eller vegansk kost sænker kolesterol

Ifølge Dr. Frikke-Schmidt spiller kolesterol i modsætning til hvad mange tror, vigtige roller i kroppen. For eksempel kan det hjælpe med at danne cellemembraner, producere galde og syntetisere hormoner.

En typisk vestlig kost indeholder dog ofte for højt kolesterol. Sådanne kostvalg kan føre til høje kolesterolniveauer i blodet og øge risikoen for nogle tilstande, såsom åreforkalkning og hjerteanfald.

“Mættet fedt er en væsentlig bidragyder til at hæve LDL-kolesterol, og hovedkilden til det er fra animalske produkter som kød og smør,” sagde Ali Haider, M.D., en interventionel kardiolog ved NewYork-Presbyterian Queens.

Kost rig på animalsk fedt kan også føre til en større chance for betændelse. Som et resultat kan det bidrage til højere kolesterolniveauer. Plantebaserede kostvaner kan på den anden side hjælpe med at opretholde en sundere kropsvægt, hvilket fører til lavere kolesterolniveauer.

Ifølge Jessica Cording, R.D., forfatter til The Little Book of Game-Changers, har fiber, som er bredt tilgængelig i en plante-forward diæt, vist sig at reducere LDL-kolesterol.

Fødevarer rige på kostfibre indeholder også plantesteroler, der kan blokere kolesterolabsorptionen i tarmen og reducere LDL-kolesterolniveauet. Fibrene i plantebaseret kost fremmer mætheden, og holder en følelse af mæthed i længere tid.

Den anbefalede veganske kost indeholder en masse grøntsager, bælgfrugter, fuldkorn, nødder, frø og frugt. Scott Keatley, R.D., medejer af Keatley Medical Nutrition Therapy, foreslog et gradvist indtag på 25 til 30 g om dagen for at starte diæten.

“At tilføje for meget fiber til kosten for hurtigt kan føre til fordøjelsesbesvær som oppustethed, gas og kramper,” sagde han.

For dem, der stadig har lyst til animalsk fedt, foreslår lægerne indtagelse af mejeriprodukter, æg og fisk/skaldyr. Rødt kød er også tilladt, men begrænset til en gang om ugen.

Plantebaseret kost vs. kolesterolmedicin

Selvom kosten kan hjælpe med at sænke kolesterolniveauet, advarer læge Frikke-Schmidt om ikke at antage, at en plantebaseret kost kan erstatte effektiviteten af kolesterolsænkende medicin.

“Hvis din læge har ordineret et kolesterolsænkende lægemiddel til dig, er det meget vigtigt at opretholde den medikamentelle behandling,” sagde Dr. Frikke-Schmidt og fremhævede, hvordan medicinen virker meget mere effektivt end kosten. I stedet kunne det hjælpe som “et supplement” oven i medicinbehandlingen.

Resultaterne af en sådan diæt kan variere for hver enkelt person – nogle kan have brug for ekstra medicin, nogle måske ikke. En grundig forståelse og samarbejde med lægen kan hjælpe med at finde den rette behandling for den enkelte.

Måltidskasser fra Retnemt