Måltidskasser leveret til døren I dag
De bedste måltidskasser
samlet et sted

Herunder finder du de bedste måltidskasser lige til døren.
Med en måltidskasse får du en sund, lækker og varieret kost,
uden at det skal være besværligt.

Søg efter måltidskasse

Sund fedtfattig kost kan reducere risikoen for dødelighed, siger ny undersøgelse

rb 0 3 w, tags: sund kost kan reducere ny - images.unsplash.com

Af Nick Nørgaard  17 maj, 2023

Ny forskning offentliggjort i Journal of Internal Medicine tyder på, at en sund kost med lavt fedtindhold kan reducere dødelighedsrisikoen.

Udgivet i maj 2023 analyserede undersøgelsen data fra NIH-AARP Diet and Health Study, som involverede over 370.000 deltagere i alderen 50 til 71 år og undersøgte virkningerne af diæter med lavt kulhydrat og fedtfattigt på levetiden.

Det fandt ud af, at mennesker, hvis spisemønstre var tæt på linje med en sund kost med lavt fedtindhold, oplevede en 18 procent lavere samlet dødelighed end dem med mindre overholdelse af kosten. Indvirkningen af en sund low-carb diæt på dødeligheden var dog kun lidt signifikant.

Melissa Prest, D.C.N., R.D.N., en national medietalsmand for Academy of Nutrition and Dietetics, beskrev en low-carb diæt typisk involverer at begrænse indtaget af kulhydrater og fokusere mere på proteinrige eller fedtrige fødevarer.

I mellemtiden, ifølge Prest, begrænser en fedtfattig diæt indtagelse af fedtrige fødevarer “med en højere andel af kulhydrat- og proteinfødevarer på tallerkenen.”

Undersøgelsesresultater

Undersøgelsen viste, at personer, der fulgte en diæt med lavt fedtindhold og erstattede mættet fedt, havde en længere forventet levetid end dem, der fulgte en diæt med lavt kulhydratindhold. Dette resultat kan tilskrives at inkludere mere plantebaserede fødevarer i deres måltider.

Ifølge Keri Gans, M.S., R.D., forfatter til The Small Change Diet, spiller de specifikke fødevarevalg inden for hver diæt og inkludere eller udelade visse fødevarer en væsentlig rolle. For eksempel er fiberrige kulhydrater som havre, bønner og 100 procent fuldkorn blevet forbundet med forskellige sundhedsmæssige fordele.

Disse fordele omfatter reduktion af kolesterolniveauer, sænkning af risikoen for hjertesygdomme og fremme af fordøjelsessundhed. Hvis nogen reducerer deres indtag af disse fødevarer, kan de gå glip af disse sundhedsmæssige fordele.

På den anden side er der en klar sammenhæng mellem mættet fedt og en højere risiko for hjertesygdomme. Som et resultat foreslog Gans, at begrænsning af indtaget af fødevarer såsom rødt kød, smør, tung fløde og stegte fødevarer kan være fordelagtigt til at fremme hjertesundheden.

Gans fremhævede, at det vigtigste aspekt er de madvalg, man træffer, i stedet for udelukkende at fokusere på at mærke deres kost, da ikke alle fedtstoffer eller kulhydrater har den samme indvirkning på sundheden.

Hun nævnte også betydningen af at forstå, at kost kun er et element i en sund livsstil. Ifølge hende er det lige så vigtigt at prioritere andre faktorer, såsom tilstrækkelig søvn, regelmæssig fysisk aktivitet og effektiv stresshåndtering.

Måltidskasser fra Retnemt