Måltidskasser leveret til døren I dag
De bedste måltidskasser
samlet et sted

Herunder finder du de bedste måltidskasser lige til døren.
Med en måltidskasse får du en sund, lækker og varieret kost,
uden at det skal være besværligt.

Søg efter måltidskasse

Plantebaseret mad kan reducere risikoen for prostatakræft for mænd

w, tags: kan reducere risikoen - images.unsplash.com

Af Nick Nørgaard  8 juni, 2023

En ny undersøgelse fra University of Carolina tyder på, at inkorporering af plantebaserede fødevarer i ens kost kan tjene som en effektiv foranstaltning til at reducere risikoen for prostatakræft. Ifølge resultaterne har mænd, der spiser mere frugt, grøntsager og korn, en 52 procent lavere risiko for kræftfremgang og en 53 lavere risiko for gentagelse.

Forskningen blev udført af Vivian Liu og hendes team fra Osher Center for Integrative Health, University of California, San Fransisco. Holdet indsamlede data om 2.000 mænd med prostatakræft, som indtog forskellige fødevarer og diæter. Resultatet viste, at mænd, ikke begrænset til en bestemt aldersgruppe, som spiste plantebaseret kost havde en lavere risiko for yderligere kræftfremgang og tilbagefald.

“Progressing to advanced disease is one of many pivotal concerns among patients with prostate cancer, their family and caregivers and their physicians,”

Vivian Liu, a clinical research coordinator at the Osher Center for Integrative Health at the University of California, San Francisco.

De væsentlige næringsstoffer i plantebaserede måltider, såsom antioxidanter, anti-inflammatoriske og kostfibre, er de vigtigste risikoreducerende faktorer. Disse næringsstoffer forbedrer glukosekontrollen og reducerer inflammation hos mænd med prostatacancer.

Derudover forhindrer disse fødevarer mennesker fra potentielt skadelige eksponeringer af dyrebaserede måltider, såsom hormoner og heterocykliske aminer, fra høje tilberedningstemperaturer, som er kendt som en af hovedfaktorerne for prostatacancer.

Animalsk protein kan være et andet problem fra dyrebaserede fødevarer, da det øger risikoen for prostatakræftrisiko. Proteinet har en tendens til at hærde insulinresistens. Nogle produkter som mælk eller mejeriprodukter kan påvirke vækstfaktoren af IGF1 – insulinlignende vækstfaktor 1 – hvilket kan resultere i overdreven knoglevækst.

Liu understregede, at de rige næringsstoffer fra plantebaseret mad også vil reducere mange andre sygdomme end prostatakræft for forbrugerne.

“Post-diagnostiske sunde plantebaserede kostvaner, herunder grøntsager, frugter, bælgfrugter og fuldkorn, kan være forbundet med en reduceret risiko for prostatacancerprogression og gentagelse.

“(Det er også) at tilføje til en liste over mange andre sundhedsmæssige fordele, herunder en reduktion i diabetes, hjerte-kar-sygdomme og overordnet dødelighed,” sagde forskeren.

Chefen for Genitourinary Cancers Symposium, Dr. Anthony D’Amico, gentog Lius ord ved at give biologiske beviser for, at plantebaseret mad også kan booste immunsystemet.

“Der er et biologisk rationale for, at det er i stand til at bremse risikoen for progression af enhver kræftsygdom som følge af immunovervågning,” sagde han.

“Den anden side er, at folk, der spiser en plantebaseret kost, også har en tendens til at træne, hvilket har vist sig at styrke immunsystemet.”

Succeshistorier

Kræftoverlevende Michael Andrus delte sin erfaring med at bekæmpe kræft ved at indtage plantebaseret mad. Han blev diagnosticeret med prostatakræft i en alder af 65, og hans læge ordinerede ham kemoterapi. Selvom medicinen var afgørende, må Andrus bære bivirkningerne af træthed og vægtøgning.

Ikke længe efter stødte den 67-årige mand på noget ny viden om ernæring fra plantebaseret spisning. Han indvilligede derefter i at implementere denne form for forbrug i juli 2022 for at reducere risikoen for prostatacancer, sænke blodtrykket og styre vægten. Han startede sin sunde rejse ved at spise meget højt forarbejdet vegansk mad, før han til sidst konverterede til en plantebaseret (WFPB) kost.

Mens Andrus i starten ikke mærkede nogen umiddelbare ændringer, erkendte han langsomt de positive virkninger af den plantebaserede kost. Han begyndte at tabe sig og fik det fysisk bedre på trods af at han var i medicin og terapi.

I dag var det lykkedes Andrus at få sin PSA-test – prostataspecifikt antigen, en blodprøve, der bruges til at screene for prostatakræft – ned på nul og reducere risikoen for kræft i hans krop.

Måltidskasser fra Retnemt