Måltidskasser leveret til døren I dag
De bedste måltidskasser
samlet et sted

Herunder finder du de bedste måltidskasser lige til døren.
Med en måltidskasse får du en sund, lækker og varieret kost,
uden at det skal være besværligt.

Søg efter måltidskasse

Ny undersøgelse viser, at fire diæter kan reducere risikoen for demens

Mediterranean diet, tags: undersøgelse diæter kan risikoen - CC BY-SA

Af Nick Nørgaard  23 maj, 2023

En nylig undersøgelse offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition viste, at det at følge specifikke diæter kan hjælpe med at reducere risikoen for at udvikle demens.

Undersøgelsen fokuserede på fire populære diæter — plantebaseret, middelhavskost, MIND og en diæt med en stærkt anbefalet madscore midt i livet.

Tidligere undersøgelser, der har undersøgt sammenhængen mellem kostmønstre og demensrisiko, har givet begrænsede og inkonsistente resultater.

For at afhjælpe dette hul gennemførte Jingyun Zhang, en postdoktoral forskningsmedarbejder fra Zhejiang University School of Medicine i Kina og kolleger en omfattende undersøgelse, der undersøgte sammenhængen mellem kostmønstre midt i livet, hjernestrukturer og hændelig demens.

Forskerne brugte data fra den britiske biobank, som omfattede oplysninger fra 11.684 personer. De vurderede de potentielle sammenhænge mellem fire sunde kostmønsterindekser – det sunde plantebaserede kostindeks (hPDI), middelhavsdiætscore (MDS), anbefalet fødevarescore (RFS) og middelhavskostmetoder til at stoppe hypertensionsintervention (DASH) Intervention for Neurodegenerative Delay Diet (MIND) med hændelig demens.

De anvendte også lineære regressioner til at undersøge tværsnitssammenhængene mellem disse kostmønstre og hjernestrukturer.

hPDI er et nyt kostmønsterindeks, der fremhæver vigtigheden af at inkorporere nærende plantebaserede fødevarer, der er anerkendt for deres positive indvirkning på de generelle sundhedsresultater. Nyere forskning har antydet, at dette kostmønster kan reducere risikoen for dødelighed og alvorlige kroniske sygdomme, samtidig med at det udviser lave drivhusgasemissioner.

På den anden side er MDS en score på ni elementer, der afspejler overholdelse af middelhavsdiæten, som er blevet anerkendt som den bedste overordnede diæt i seks på hinanden følgende år. Denne diæt er blevet forbundet med forskellige sundhedsmæssige fordele, herunder en reduceret risiko for hjerte-kar-sygdomme, ugunstige graviditetsresultater og overordnet dødelighed.

RFS evaluerer spisemønstre ved at overveje forbruget af fem fødevareelementer anbefalet af kostvejledningen for amerikanere.

Endelig kombinerer MIND-indekset elementer fra DASH- og middelhavsdiæterne med et specifikt fokus på hjernens sundhed.

Lovende resultater

Undersøgelsens resultater viste, at højere overholdelse af hPDI, MDS, RFS og MIND var individuelt forbundet med større hjernevolumener i specifikke regioner. Disse resultater giver en omfattende forståelse af de konsekvente sammenhænge mellem kostmønstre midt i livet og hjernens sundhed.

I løbet af den gennemsnitlige 9,4-årige opfølgningsperiode udviklede kun 0,42 procent af deltagerne demens. Mens alle kostmønstrene viste beskyttende virkninger mod hændelig demens, var sammenhængene ikke statistisk signifikante.

“Vi spekulerer i, at en potentiel mekanisme til gavn for sunde kostvaner til at forebygge demens er, at overholdelse af sunde kostvaner kan øge hjernevolumen,” skrev Zhang og kolleger. “De mest udstrakt påvirkede regioner omfatter parietale og temporale cortex og hippocampus.”

Med hensyn til hjernestruktur fandt forskerne ud af, at højere kostmønsterindekser var signifikant forbundet med større regionale hjernevolumener. Specifikt observerede de øgede volumener af hippocampus og thalamus og større volumener af gråt stof i parietale og temporale cortex.

Håndtering af den globale demenskrise

Demens er et presserende globalt sundhedsproblem, med over 55 millioner mennesker berørt på verdensplan i 2021. Antallet af demenstilfælde forventes at stige med 10 millioner hvert år, hvilket understreger det presserende behov for forebyggende og ledelsesstrategier.

De invaliderende virkninger af demens omfatter kognitiv tilbagegang og dårlige patientcentrerede resultater, såsom hjerte-kar-sygdomme, følelsesmæssige forstyrrelser, depression, social isolation og endda for tidlig død.

Desværre er der i øjeblikket ingen effektive behandlinger for demens, hvilket gør forebyggelse afgørende.

“Disse resultater fremhæver vigtigheden af kostmønstre midt i livet for at opretholde hjernens sundhed og derved forebygge demens,” konkluderede Zhang og kolleger.

Fra et folkesundhedssynspunkt har denne implementering af forebyggende og interventionelle koststrategier potentialet til at afbøde den stigende byrde af demens, selv i omgivelser med begrænsede ressourcer.

Måltidskasser fra Retnemt