Måltidskasser leveret til døren I dag
De bedste måltidskasser
samlet et sted

Herunder finder du de bedste måltidskasser lige til døren.
Med en måltidskasse får du en sund, lækker og varieret kost,
uden at det skal være besværligt.

Søg efter måltidskasse

Ny undersøgelse afslører at spise grøntsager svarer til at gå 4.000 ekstra skridt dagligt

4 0 w q, tags: grøntsager - images.unsplash.com

Af Nick Nørgaard  19 maj, 2023

En nylig undersøgelse offentliggjort i European Journal of Preventive Cardiology tyder på, at indtagelse af en kost rig på frugt, grøntsager og fuldkorn kan have fitnessfordele svarende til at gå yderligere 4.000 skridt om dagen.

Forskningen blev udført som en del af Framingham Heart Study og havde til formål at undersøge sammenhængen mellem en sund kost og fysisk kondition hos voksne. Det involverede 2.380 deltagere med en gennemsnitsalder på 54, hvoraf 54 procent var kvinder.

For at vurdere deltagernes kostvaner brugte forskere Harvards semikvantitative spørgeskema om madfrekvens, som måler indtaget af forskellige kostprodukter i løbet af et år.

Deltagernes svar blev derefter brugt til at evaluere kvaliteten af deres kost ved hjælp af to etablerede tests relateret til hjertesundhed – Alternative Healthy Eating Index (AHEI) og Mediterranean-style Diet Score (MDS). Disse scoringssystemer belønner diæter, der lægger vægt på grøntsager, frugt, fuldkorn, nødder, bælgfrugter, fisk og sunde fedtstoffer, mens de begrænser rødt kød og alkohol.

Forskerne overvejede forskellige faktorer, der kunne påvirke forholdet mellem kost og fitness, såsom alder, køn, dagligt energiindtag, kropsmasseindeks, rygestatus, kolesteroltal, blodtryk, diabetes og regelmæssige fysiske aktivitetsniveauer.

“Denne undersøgelse giver nogle af de stærkeste og mest stringente data hidtil for at understøtte sammenhængen om, at bedre diæter kan føre til højere fitness,” sagde Dr. Michael Mi, en undersøgelsesforfatter fra Beth Israel Deaconess Medical Center i Boston, MA.

“Forbedringen i fitness, vi observerede hos deltagere med bedre diæter, svarede til effekten af at tage 4.000 flere skridt hver dag.”

Kardiorespiratorisk kondition, som afspejler kroppens evne til at udnytte ilt under træning, er afgørende for det generelle helbred og lang levetid. Mens træning er kendt for at forbedre kardiorespiratorisk kondition, tyder undersøgelsen på, at yderligere faktorer, såsom kost, også bidrager til fitnessniveauet.

Dr. Mi forklarede yderligere forskningsresultaterne og sagde: “Hos midaldrende voksne var sunde kostmønstre stærkt og gunstigt forbundet med fitness, selv efter at der var taget hensyn til sædvanlige aktivitetsniveauer. Forholdet var ens hos kvinder og mænd og mere udtalt i dem under 54 år sammenlignet med ældre voksne.”

Metabolitter og deres forhold til kost og fitness

For at dykke dybere ned i de potentielle mekanismer, der forbinder kost og fitness, analyserede forskerne forholdet mellem kostkvalitet, fitness og metabolitter – stoffer frigivet til blodet under træning.

Blodprøver fra 1.154 undersøgelsesdeltagere blev indsamlet, og 201 metabolitter blev målt. Resultaterne identificerede 24 metabolitter, der viste en signifikant sammenhæng med både dårlig kost og kondition, samt gunstig kost og fitness, selv efter at have taget højde for andre relevante faktorer.

“Vores metabolitdata tyder på, at det at spise sundt er forbundet med bedre metabolisk sundhed, hvilket kunne være en mulig måde, hvorpå det fører til forbedret kondition og evne til at træne,” sagde Dr. Mi.

En nylig undersøgelse offentliggjort i det medicinske tidsskrift JAMA Internal Medicine har yderligere bidraget til den voksende mængde beviser vedrørende kostens virkninger på sundheden.

Denne omfattende undersøgelse undersøgte indflydelsen af fire forskellige sunde spisemønstre, nemlig Healthy Eating Index 2015, Alternativ Mediterranean Diet, Healthful Plant-based Diet Index og Alternate Healthy Eating Index, på sundhedsresultater.

Resultaterne afslørede en overbevisende sammenhæng mellem nøje overholdelse af disse kostmønstre og en reduceret risiko for for tidlig død af forskellige årsager, herunder hjerte-kar-sygdomme, kræft og luftvejssygdomme.

Forskerne identificerede overfloden af plantebaserede fødevarer, såsom fuldkorn, frugt, grøntsager, nødder og bælgfrugter, som en vigtig medvirkende faktor til disse positive sammenhænge.

Måltidskasser fra Retnemt