Måltidskasser leveret til døren I dag
De bedste måltidskasser
samlet et sted

Herunder finder du de bedste måltidskasser lige til døren.
Med en måltidskasse får du en sund, lækker og varieret kost,
uden at det skal være besværligt.

Søg efter måltidskasse

Miljøvenlige diæter fremmer lang levetid, antyder en ny undersøgelse

Stock Photo, tags: en - images.unsplash.com

Af Nick Nørgaard  25 juli, 2023

En ny undersøgelse fra Harvard University afslørede, at de, der følger den miljøvenlige diæt i denne æra, er 25 procent mindre tilbøjelige til at dø af kroniske sygdomme end andre, der følger mindre bæredygtige diæter.

Forskere undersøgte fødevarer, der er gavnlige for både sundhed og miljø. De beskrev visse fødevarer som en “win-win” løsning på grund af fordelene for mennesker og planeten.

Fødevarer omfatter fuldkorn, frugt, ikke-stivelsesholdige grøntsager, nødder og umættede olier. Undersøgelsen fandt også fødevarer, der kan skade miljøet og menneskers sundhed, såsom æg og rødt eller forarbejdet kød.

De nye resultater tydede på, at en mere miljøvenlig kost kan reducere risikoen for at dø af kroniske sygdomme, herunder kræft, hjertesygdomme, luftvejssygdomme og neurodegenerative sygdomme.

Linh Bui, en af de deltagende forskere, sagde, at fødevarer med højere Planetary Health Diet-score er forbundet med lavere dødelighedsrisiko. Kort sagt er et øget indtag af grøntsager, frugter og korn bedre for sundheden i det lange løb.

Det er også gavnligt for jorden. Produktionen af plantebaserede fødevarer bruger mindre vand og jord end animalske fødevarer. Plantebaserede fødevarer bidrager heller ikke med så meget forurening, hvilket vil være med til at beskytte miljøet og reducere kulstofpåvirkningen.

Planetary Health Diet-initiativerne

EAT-Lancet Commission har indført Planetary Health Diet Index (PHDI). Det har til formål at hjælpe politikere og sundhedseksperter med at tackle folkesundhed og klimakriser via kostændringer.

Udover at beregne fødevarers næringsværdi og miljøpåvirkning, har indekset affødt flere initiativer. De omfatter ændring af fødevaresystemer i byområder, implementering af bydiæter og en madlavningsklubkampagne for at øge bevidstheden om bæredygtig mad. Bui sagde, at et bæredygtigt kostmønster skulle fremme sundhed og være i overensstemmelse med forskellige miljøparametre.

For at udvikle PHDI brugte forskerne en specifik referencediæt kaldet EAT-Lancet, som overvejer, hvordan fødevareproduktion kan påvirke miljøet. De testede resultaterne på over 100.000 mennesker i USA i årevis.

Bui bemærkede dog, at PHDI muligvis ikke dækker alle fødevaregrupper og dens forbindelse til alle de store sygdomme i verden. Nogle mennesker har visse sundhedsmæssige forhold, religiøse overbevisninger eller har måske ikke let adgang til alle de fødevarer, der foreslås i en bæredygtig kost. Derfor er der brug for mere forskning.

Bui sagde, at fremtidige forskere kunne tilpasse PHDI baseret på specifikke madkulturer. Fremtidige undersøgelser kan også validere, hvordan PHDI er forbundet med kroniske sygdomme og miljøpåvirkninger, såsom CO2-fodaftryk og arealanvendelse.

Måltidssæt-abonnement til miljøvenlige diæter

De, der sigter efter at ændre deres spisevaner for at blive mere miljøvenlige, kan begynde at købe ingredienser med lav kulstofpåvirkning. Pålidelige måltidsbokstjenester, såsom MyDietPal, kan opfylde dette behov ved at tilbyde klar-til-tilberedte menuer baseret på kundernes præferencer.

Kunder kan konsultere MyDietPal om deres kostpræferencer, og abonnementstjenesten vil tilpasse madplanen i henhold til disse personlige data. Menuer vil blive leveret til kundens dørtrin ved middagstid hver dag.

Udover at fremme sundheden, reducerer et måltidsabonnement madspild, der skabes i almindelig husmandsmad, fordi alle menuer er forportioneret. Det hjælper mennesker med at bidrage yderligere til bæredygtighedsindsatsen.

Måltidssæt sparer tid. Travle mennesker, især dem, der bor i tætpakkede byområder, kan springe de stressende købmandsforretninger over ved at abonnere på dette leveringssystem. Det er nemmere for forbrugerne at finde ud af, hvor deres ingredienser kommer fra. Mange måltidssættjenester samarbejder med lokale landmænd for at støtte indenlandske industrier og udvikle en ansvarlig forsyningskæde.

Måltidskasser fra Retnemt